• Anne Lise Johannessen

Kypros

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Kypros er en øyrepublikk innerst i Middelhavet, ca. 65 km sør for sørkysten av Tyrkia og 100 km vest for kysten av Syria. Øya er den tredje største i Middelhavet og er en del av Lilleasia. Øyas høyeste topp kalles Olympos, og rager 1953 meter over havet. Det finnes mange elver på øya, men de fleste tørker ut om sommeren.

Kypros har et typisk middelhavsklima med svært milde vintrer og varme, tørre somrer, I hovedstaden Nicosia er middeltemperaturen i kaldeste måned, som er januar, på 10 grader og i varmeste måned, som er august, 28 grader.


Disse stedene kan du dra til på Kypros:

 

Nikosia
Nikosia eller Lefkosia som byen også kalles, er hovedstad på Kypros. Dette er en by som ligger på den grønne linjen og er med på å dele landet i to. Dette var et viktig handelssentrum midt på den fruktbare Messaoriasletta, omgitt av venetianske murer og har en mengde kirker, for det meste forandret til moskeer.

 

Limassol
Kombinasjonen av å være den nest største byen, øyas viktigste havn, senter for vinindustrien og et populært feriested, gir Limassol et spennende og internasjonalt preg. Dagens Limassol er et feriested med milelange strender, gode shoppingmuligheter, uttalige tavernaer og restauranter og et natteliv som tilfredstiller nær sagt enhver smak.

 

Larnaka
Larnakas strand- promenade minner lite om de berømte strand- promenadene langs Rivieraen, omkranset av store palmer og en stillferdig sjarm. Hele sommeren er kafeene og tavernaene langs havet populære møtesteder både for kyprioter og turister. I nærheten ligger marinaen som besøkes av seilere fra hele verden. I den vestre delen av strandpromenaden ligger byens 1600-tallsborg med Larnakas
Seilbåter liggende i havnen utenfor kystbyen Larnakas middelaldermuseum.

 

Pafos
Pafos ligger på østkysten og har beholdt mye av sin identitet, selv om også dette stedet prøver å trekke til seg turister. Mange andre havnebyer på øya har utviklet seg til rene turistmaskiner med hensikt å lokke flest mulig solhungrige turister til sitt område.

 

Famagusta
Famagusta er en by på østkysten i den tyrkisk-okkuperte del av øya. Famagusta var tidligere den viktigste havnen på Kypros, og et stort turistsenter før den tyrkiske invasjonen i 1974. Byen har i dag mistet mye av sin tidligere betydning, og den gresk-kypriotiske befolkning, som før 1974 var i flertall, har flyttet sørover til den greske del av øya.Aya Napa
Ayia Napa er en tidligere fiskelandsby på den sørøstlige enden av Kypros med rundt 4-5000 fastboende. Byen har lenge vært kjent for sitt kloster fra den venetianske epoken, med en vakker åttekantet brønn. Dette gir den historiske bakgrunnen for en by som ellers er mest kjent for sine mange butikker, tavernaer, diskoteker og barer. Ayia Napa har også noen av de beste og reneste strendene i Middelhavet. Alle strendene er "utstyrt" med badevakter som patruljerer langs strendene for å holde øye med gjestene og at alt går som det skal gjøre.

 

Kilde: Ferieguiden.no

Anbefalt hobbybok:

Jorids småstrikk

Når barn legger sin elsk på noe spesielt vil de gjerne ha samme motiv på alt de har – og kan rett og slett ikke få nok! Jorids småstrikk inneholder oppskrifter på 45 votter og vanter, luer, sokker og leggvarmere, til både gutter og jenter.

Hvis du ikke finner det motivet ditt barn liker best, har du nå sjansen til å designe ditt eget. Bak i boka er det nemlig flere tomme diagrammer der du kan tegne inn ditt spesielle design, og strikke helt unike ting andre garantert ikke har. Bare fantasien setter grenser!

Les mer …

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.