Skip to main content

Møt skikkelser fra Astrid Lindgrens verden

  • Anne Lise Johannessen

I en av Sveriges eldste byer, nærmere bestemt Vimmerby på Sveriges østkyst, finner du Astrid Lindgrens Värld som er en stor friluftspark.

Her får barna møte Pippi, Emil, Ronja og alle de andre på ordentlig. En tur hit er en fint sommerminne man kan gi til barna sine, og når barna har det bra - har de voksne også det bra.

12 ulike miljøer
Ideen med å skape en eventyrby med miljøer fra eventyrene til Astrid Lindgrens bøker kommer fra tre familier som bor i Vimmerby. I 1981 bygde de opp det første huset, Katthult i størrelsen 1:3. I dag finnes totalt 12 miljøer fra de ulike bøkene i tillegg til Lilla Staden som er en kopi av Vimmerby på den tiden Astrid Lindgren var barn;

Katthult
I Katthult bor Emil og hans familie. Miljøet er laget akkurat slik det kunne se ut på mange gårder rundt i Småland.

Junibakken (Madicken)
På Junibakken bor Madicken og hennes familie. Madicken minner mye om Astrid Lindgren selv som liten, og søsteren Lisabet ligner Astrids lillesøster Stina. Navnet Madicken kommer fra Astrids beste venn.

Bullerbyn
I Bullerbyn ligger de tre husene på rad akkurat som i den lille byen Sevedstorp hvor Astrid Lingrens far vokste opp. Bullerbyn handler mye om Astrids egen barndom sammen med søskenene og lekekameratene i nabolaget.

Rasmus lada (Rasmus på loffen)
Rasmus er en av flere av små gutter i Astrid Lindgrens bøker som mangler en far - og som får det de trenger.

Villa Villekulla
Pippi er vel kanskje den mest kjente av Astrid Lingrens figurer. I parken kan du besøke Pippis hus, drikke sukkerdrikke og klatre i treet som lager sukkerdrikken.

Bråkmakargatan (Lotta)
I et gult hus på Bråkmakargatan bor Lotta med mamma, pappa, storebror og storesøster. Filmene ble spilt inn på 90-tallet.

Kajsa Kavat
Kajsa Kavat bor sammen med mormor i det søteste lille hus man kan tenke seg i den fattigste delen av byen.

Mattisborgen (Ronja Røverdatter)
Ronja Røverdatter er Astrid Lindgrens siste barnebok - da var hun over 70 år gammel.

Körsbärsdalen (Brødrene Løvehjerte)
Dette er dalen hvor Brødrene Løvehjerte bor. I fortellingen om Skorpan og storebror Jonatan lar Astrid Lindgren barna få en innføring døden.

Törnrosdalen
I denne dalen herser Tengils svarte soldater. I hemmelighet kommer Jonatan Løvehjerte hit for å hjelpe med å befri landet.

Karlsson på taket
Denne figuren som er spesielt elsket i Russland flyr rundt med propell på ryggen, og lander på taket hos Lillebror. Her kan man selv klatre rundt på taket og velge mellom flere sklier for å komme ned igjen.

Nils Karlsson Pyssling
I Astrid Lindgrens eventyrverden er alt mulig. Den som har lært seg det magiske ordet, kan bli så liten at han kan komme seg inn i et musehull - helt ned til den beste lekekammeraten, Nils Karlsson-Pyssling.

Den lilla staden
Dette er ikke direkte fra en bok, men beskriver Vimmerby slik den var på den tiden Astrid Lindgren var barn. Det var der Kalle Blomkvist smøg seg omkring. Det var der Pippi gikk for å kjøpe 18 kg karameller og hvor Emil dro på besøk til fru Petrell.


Små hus til å gå inn i
I år er dessuten parken bygget om. Den har nå blitt større og enda flere skuespillere har blitt engasjert til å spille de ulike eventyrfigurene.

Alle de forskjellige stedene har små hus som barna kan gå inn og se seg om i. Ett unntak er huset til Nils Karlsson Pyssling som ble laget i 1996. Dette er i motsetning til resten av parken i stort format, her er det besøkeren som er 1:3.

Rundt på området er det og andre lekemuligheter som "Ikke-berøre-bakken-banen, lekehester, labyrint, stylter, "stikke-hodet-inn-for-å-bli-med-på-bildet-tavler" m.m.


Flere rampestreker med mat i magen
Det er ikke alltid like lett å få et barn til å ta pause i leken for å ta seg en matbit, men man behøver ikke slutte å leke selv om man spiser. "Pass nå på og spise ordentlig slik at du orker å gjøre flere rampestreker etterpå"

På Linas kök får man ifølge Mona Cecilie på 6 år de beste kjøttbollene og potetstappen i verden. Rimelig var det også - for 2 voksne og 2 barn betalte vi 174,- svenske kroner. Da var også drikke inkludert.

På Bageriet i Skolegatan kjøpte vi kjempegode kanelboller og kringler. Her fikk vi hele 5 stk for 39,- svenske kroner.

I Sockerdricksträdet ved Villa Villekulla vokser det sockerdricka som smakte kjempegodt. Her finnes det også is og pannekaker i lange baner.

I Gamlegården serveres nybakte boller og kaker hver dag i tillegg til den beste ostekaken i hele Småland.

Pysslingglass, Folkskolan og Törnrosdalen serverer is helt i Pippis smak. Hvis du lurer på hva det innebærer, er det bare å prøve...

Mitt på Bråkmakargatan ligger Lottas kök. Her kan man lene seg tilbake og samle sammen kreftene. Her serveres smålandsk husmannskost som hovedsakelig er laget av råvarer fra distriktet. Til dessert kan man f.eks. velge ostekake med innkokte kirsebær. Nam...


Tenk å eie sin egen lille gullpenge
Om man vil, har man mange muligheter til å ta med seg en liten del av opplevelsene hjem. Det finnes flere butikker rundt i parken som selger minner til å ta med hjem.

Pippi-butikken er den eneste Pippi-butikken i hele verden. Her får du kjøpt barneklær med Pippi-motiver, gullpenger, Pippi-dukker, puslespill og mange andre Pippi-produkter.

Godtebutikken i Lilla Staden er ikke helt som andre godtebutikker. Her selges godteri fra Mariannelunds karamellkokeri. Her finnes karamellblandinger, kjempestore polkagris-kjærligheter m.m. Man forstår fort hvorfor Pippi ville kjøpe 18 kilo med karameller.

Souvernirbutikken har forskjellige produkter fra flere av miljøene i parken. Her kan du f.eks. kjøpe riddersakene til Brødrene Løvehjerte, effekter fra Emil m.m. Bare å være i butikken er en egen liten opplevelse.

Bokhandelen selger de fleste bøker som Astrid Lindgren har skrevet. Alle bøkene har en egen etikett som sier at de er kjøpt i Astrid Lindgrens Värld.


Astrid Lindgren-gården
Astrid Lindgren-gården ble laget i forbindelse med forfatterens nittiårsdag, og ble ferdig i 1998. Gården er det svenske folkets takk til en høyt avholdt forfatter.

Et besøk på denne gården gir en dypere bilde av Astrid Lindgren. Vi følger hennes liv fra samrealskolen i Vimmerby og til det mer harde voksenlivet i Stockholm. Den verdensberømte forfattteren som hedres med priser og utmerkelser blir også presentert.

Inne på gården kan man i tillegg til diverse utstillinger se lysbilder av flere av filmene basert på bøker av Astrid Lindgren, og en film som omtaler hennes liv.

Lydbøker
Gammafon har gitt ut flere lydbøker i norsk språkdrakt av Astrid Lindgrens fortellinger. I løpet av de neste fire årene vil de gi ut mer enn 70 lydboktitler med Astrid Lindgrens fortellinger.

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren (født Ericson) ble født den 14.11.1907 på bondegården Näs like utenfor Vimmerby. Astrid var nr 1 av en søskenflokk på 4. Siden giftet hun seg med Sture Lindgren (1898-1952). Astrid og Sture fikk 2 barn; Lars (1926-1986) og Karin som ble født i 1934.

Den fremste inspirasjonskilden for Astrid Lindgren var hennes egen barndom, men bøkene er likevel ingen selvbiografi. Historien om Pippi kom til i 1941 da datteren Karin var syk og ville at mamma skulle fortelle en historie. "Fortell om Pippi Långstrump", sa Karin. Siden det var et merkelig navn, ble det også en merkelig jente, sa Astrid Lindgren når hun fortalte om hvordan Pippi ble til. Inspirasjonen ble hentet flere steder, bl.a. hos en av Karins skolevenninner.

Astrid Lindgrens Värld finner du i Vimmerby som ligger ca 280 km øst for Gøteborg - en biltur på ca 4 timer. Fra Gøteborg følger du rv 40 til Jönköping og deretter rv 33 til Västervik og Vimmerby. I høysesongen har parken åpent i tidsrommet 10 - 18.

 

 

Forøvrig kan du besøke hjemmesiden til Astrid Lindgrens Värld på denne siden.

Det finnes flere overnattingsmuligheter i nærheten. Du kan f.eks. velge å bo i tilknytning til parken. Les mer om det her --> eller på Pippi's sommerhotell.

Barnemix anbefaler også en tur innom Katthult som er gården hvor filmopptaken ble gjort. Ca 2 mil utenfor Vimmerby (mot Jönköping svinger du av mot Rumskulla og følger deretter skilt til Katthult.


Barnemix mener:
Totaltinntrykket vårt var at vi alle 4 (2 voksne og 2 barn) likte denne parken kjempegodt!