Om utregning av romfang

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: Om utregning av romfang av Solvej Balle. Leseeksemplar fra Press

Dette er en veldig annerledes og forfriskende bok enn de jeg pleier å lese. Sjangeren er fiction, og idéen er utrolig kreativ.

Tara Selter er gift med Thomas. De driver et antikvariat. Tara reiser til Bordeaux for å dra på den årlige auksjonen over illustrerte verker fra 1700-tallet. Hun kjøper flere verker. Deretter reiser hun videre til Paris hvor hun har booket rom på Hôtel de Lison. Dagen etter, den attende november, stikker hun innom bokhandelen til en god venn av dem, Philip, som også selger mynter. En av myntene kjøper hun med seg. Kvelden tilbringer hun med Philip og hans gode venninne, Marie. Før hun legger seg den kvelden snakker hun med Thomas på telefonen. Planen er at hun skal komme hjem på ettermiddagen den nittende.

Dagen etter våkner hun og reagerer på at hun har fått utlevert gårsdagens avis, og at en av gjestene gjør akkurat den samme tabben som dagen før. I løpet av kort tid, finner hun ut at hun opplever en reprise av gårsdagen. Hun har våknet opp til en ny attende november.

Sånn fortsetter det. Hver dag våkner hun til en ny attende november. For Tara går tiden normalt, det ser hun på håret, neglene og et brannsår hun fikk på den første versjonen av den attende november. Alle rundt henne våkner opp til en blank første versjon av dagen. Hun husker alle versjonene av dagen, og til slutt har det gått et helt år, med 365 versjoner av den attende november.

Selv om de rundt Tara gjør det samme, så endrer Tara litt på dagene sine. Hun begynner også å forske litt på hva som har skjedd. På den 365. versjonen av den attende november, er hun tilbake i Paris for å se om hun kan komme ut av tidsfeilen.

Språket glir lett, og gjør boka veldig lettlest. Det er faktisk syv bøker i serien, og de tre første er allerede nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Forfatteren får pluss for artig og original historie. Selv om det ikke er noen spenningsbok på lik linje med de jeg pleier å lese, så er det spennende å se hva Tara gjør ut av alle versjonene av dagen, og om hun kommer nærmere en løsning på tidsproblemet – og ikke minst hva er det som har forårsaket dette.

For dere som har sett filmen Groundhog day, så er dette litt det samme.

Få med deg denne :)

Terningkast: 5

 

Forfatter: Solvej Balle
Forlag: Press
Utgivelsesår: 2022
Antall sider:
Format: Innbundet
Originaltittel: Om udregning af rumfang I
Oversatt av: Trude Marstein

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Ute på en kort reise opplever Tara Selter plutselig at tiden er gått i stykker. Hun står fast i attende november og dagen gjentar seg om og om igjen. Hun reiser hjem til ektemannen Thomas, som ikke er fanget i tiden som henne. Hver morgen må hun forklare ham om sin virkelighet med vissheten om at neste dag vil forløpe på samme måte. Mens de prøver å tilpasse seg den regnfulle novemberdagen, begynner de å forstå konsekvensene av tidens stillstand. 

Om utregning av romfang 1 er en stor litterær begivenhet. Solvej Balle har brukt trettifem år på dette prosjektet som skal bestå av sju bøker. De tre første bøkene er nominert til Nordisk råds litteraturpris og har fått en fabelaktig mottakelse i hjemlandet Danmark. Om forfatteren:

Solvej Balle (f. 1962) slo for alvor gjennom som forfatter på 1990-tallet. Ifølge loven. Fire beretninger om mennesket (1993) ble publisert i ti land. Nå er hun tilbake med Om utregning av romfang, som har vært under arbeid i trettifem år og som er utgitt på forfatterens eget forlag, Pelagraf. Det skal bli en serie på sju bøker og de tre første er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Solvej Balle bor på øya Ærø i Danmark. 

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Tilfeldig artikkel:

Gleden ved å ha hund

Ja for en glede det er, og kunne være så heldig å berike livet med en hund i familien, eller 3 som faktisk er tilfelle for meg og min kone.

Vi har etter vår egen oppfatning 3 herlige boxere. Det er Thea 10 år, Oscar 7 år og Qvart´n på 3 1/2 år. Hvorfor det har blitt 3 boxere er en egen historie, men det å ha 3 hunder innebærer endringer i ens liv. Det er ett valg man tar, og familien forøvrig må jo være enige om det valget.

Les mer …

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.