Skip to main content

KRIMFESTIVAL I OSLO 2022

17. til 19. mars var det klart for den ellevte krimfestivalen i regi av Cappelen Damm. Årets festivalforfatter var Anne Holt, og med seg hadde hun 60 andre krimforfattere.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, mars 2022

I 2012 kom noen på Cappelen Damm med den brilliante idéen å arrangere en krimfestival. Tanken var å fremme nordisk krim. Dette slo godt an, og i mars ble Krimfestivalen arrangert for ellevte gang.

I 2014 bestemte de seg for å ha en en egen festivalforfatter, som fikk litt mer oppmerksomhet. Karin Fossum fikk æren av å være den første. Siden har både Gunnar Staalesen, Jo Nesbø, Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Torkil Damhaug og Tom Egeland fått tittelen. I år var det altså Anne Holt.

Interessant program
Det kom over 60 krimforfattere til festivalen denne gangen, blant dem 25 fra utlandet. Forfatterne fordelte seg over 50 arrangementer. Hele programmet kan ses her.

På åpningsdagen kunngjorde Rivertonklubben sine nominerte. De ga også ut en vel fortjent Rivertonklubbens ærespris til en overrasket festivalsjef, Knut Gørvell og hans kollega Pip Hallén.
Det var interessant å høre forfatterne fortelle om sine egne bøker, og man skulle jo tro at de har god kontroll på sitt eget forfatterskap. Det skulle vise seg at de ikke alltid har. Lørdag var det nemlig forfatterquiz hvor Jærgen Jæger, Ørjan Karlsson og Chris Tvedt fikk flere spørsmål av programleder Sarah Natasha Melbye. Spørsmålene var tilsynelatende enkle, f. eks. hvor mange bokstaver er det i navnet til din hovedperson, men ikke en gang for Ole Vik, ble svaret riktig :) Morsomt var det iallefall!

Fredag var det Krimquiz på kvelden hvor man dannet sine egne lag. De tre beste lagene ble premiert med bøker. Selv om oppgavene var litt vanskelige, var det et veldig artig innslag som genererte mye latter. Ikke gå glipp av dette neste år!
Alle kveldene var det festkveld med krimteatersport. Artig å få med seg.

Kafé og bokhandel
I underetasjen hos Cappelen Damm, var det rigget med bokhandel og café. Der var det store skjermer hvor man kunne se livesendinger fra festivalen. Innom kaféen var også sporadisk flere av forfatterene, og var du heldig var det en gylden sjanse til å hilse på, eller ta en selfie med dine favorittforfattere.

Samarbeidspartnere
Selv om det er Cappelen Damm som avholder festivalen, har de flere samarbeidspartnere. I år ble den arrangert sammen med
Rivertonklubben, Oslo Nye teater, Aschehoug, Gyldendal, Kagge, Vigmostad & Bjørke, Bonnier, Press, Harper Collins og Papermoon forlag. Festivalbokhandelen var Norli.

Uoffisielt kunne hotellet Bonde-heimen vært utpekt som festival-
hotell. Der er det supert å overnatte når du er på festivalen.
Beliggenheten er perfekt, bare noen minutters gange fra Cappelen Damm. Fine rom, god service og veldig god frokost er det også.

Neste år er krimfestivalen tilbake, og Knut Gørvell melder at planleggingen allerede har startet. Sett av datoen 23. - 25. mars 2023.