Skip to main content

Perlefarmen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Liza Marklund
Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Tidlig på 1990-tallet. Den unge Kiona vokser opp på Manihiki i det sørlige Stillehavet sammen med foreldrene og to søsken. Manihiki er en av verdens mest avsondrede atoller. Kiona arbeider på familiens perlefarm. Hun fridykker, kontrollerer østersene og høster svarte perler.

En morgen havarerer en stor seilbåt på revet. På båtdekket ligger en sterkt skadet mann. Han er svensk og heter Erik. Slik begynner en spennende historie som strekker seg over et halvt tiår og fire verdensdeler.

Det er en storslått beretning som handler om menneskers søken etter mening og sammenheng, om globaliseringens kostnad og hva vi egentlig er villig til å gjøre for dem vi elsker.

 

Forfatter: Liza Marklund
Forlag: Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår: 2019
Originaltittel: Pärlefarmen
Oversatt av: Elisabeth Bjørnson
Antall sider: 539
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Nå har det gått mange år siden det sist kom en ny bok fra Liza Marklund. Jeg ble derfor veldig glad når jeg oppdaget Perlefarmen som var rykende fersk. Endelig mer Annika Bengtsson, tenkte jeg. Jeg kan umulig ha fulgt med i timen, den forrige boka, var den siste om Annika Bengtson - og det blir visst ikke flere i følge forfatteren.

Perlefarmen er en kjærlighetsroman med mye drama og spenning underveis, såpass mye at jeg var i tvil om jeg skulle kategorisere boka som krim eller kjærlighetesroman, men valget falt på kjærlighet.

VG skriver at boka ikke er så engasjerende, og at det er et enkelt språk og historien ikke er så troverdig, spesielt i forhold til at hun reiser vekk fra barna. Det er jeg forsåvidt enig i, men det er jo en roman og ikke en sann historie.

Jeg koste meg med boka iallefall, selv om den ikke er Liza Marklund på sitt beste.
Om forfatteren:
Liza Marklund (f. 1962) er en svensk krimforfatter. Hun har arbeidet som journalist siden 1985. Hun er også deleier i det svenske forlaget Piratförlaget. Hun var UNICEF-ambassadør fra 2004 til 2015. Marklund er samfunnsengasjert, og har skrevet kronikker i flere europeiske aviser. Hun har mottatt flere priser, både for sitt forfatterskap og for sitt samfunnsengasjement.

Marklund har skrevet tolv romaner og en faktabok. Marklund er oversatt til over 30 språk og har solgt mer enn 15 millioner bøker i serien om Annika Bengtzon. 

 Selv om jeg har fått denne boka tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får ingen kompensasjon for dette, og jeg har på ingen måte noen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Vigmostad & Bjørke