Romaner

Her er omtaler av romaner og feelgood-bøker, av både norske og utenlandske forfattere. Jeg leser nok mest krim, men er veldig glad for at jeg også får tilsendt en del bøker i denne sjangeren fra forlagene. Det er veldig deilig å få en avbrekk fra all krimmen innimellom - og jeg har oppdaget mange "skatter" i denne kategorien.

Bøkene er oppført i den rekkefølge som jeg har lest de - med de nyeste først.

ALLE OMTALTE ROMANER OG FEELGOOD
BOKOMTALE: Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke. Leseeksemplar fra Oktober

Vi er ikke her for å ha det morsomt

Knut var en gang stjerneforfatter, men nå er det lenge siden han har skrevet. Den første boken hans, Den Berømte Boken, er tyve år. To bøker kom senere, men nå har det gått syv år uten en eneste bok. Han sliter med å få det til. Plutselig mottar han en epost. Han er invitert til en panelsamtale på litteraturfestivalen på Lillehammer. Han takker ja til innbydelse, men det blir så klart ikke helt som han hadde tenkt.

"Vi er ikke her for å ha det morsomt", er tittelen på boka. Vi lesere derimot får en fornøyelig stund ved å lese denne boka. Vær oppmerksom på at det er en del seksuelle hentydninger i boka. Hvis du ikke bryr det om det, så byr boka på en god leseopplevelse.

BOKOMTALE: Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås. Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Men du ser ikke syk ut

Ragnhild var nettopp ferdig med en mastergrad i russisk da hun fikk kyssesyken, 23 år gammel. Tiden gikk, men hun ble ikke bedre. Det viste seg at hun hadde fått sykdommen ME. Hun møter stadig uvitende personer, og har fått mange rare kommentarer i likhet med andre som lever med ulike "usynlige" sykdommer. I boka skriver hun om sin sykdomsdebut samt kommentarer hun og andre har fått. Hun prøver også å tette noen kunnskapshull og tar bl.a. for seg forskjellen mellom kronisk utmattelse og ME, som mange oppfatter som det samme.

Denne boka kunne jeg ønske at hadde vært pensumbok i legestudiene. Ikke bare fordi den handler om ME, men også fordi mye at innholdet tar for seg hvor lite forståelse man kan bli møtt med når man lever med en såkalt usynlig sykdom, både blant helsevesenet og i samfunnet ellers.

BOKOMTALE: 100 umistelige ting av Lucy Dillon. Leseeksemplar fra Bazar

100 umistelige ting

En varm og oppmuntrende feelgood-roman om å gjøre en omstart i livet.

Hovedpersonen Gina har vært gjennom en tøff tid og nå ønsker hun en ny start. I beste Kondo-stil bestemmer hun seg for å forenkle livet ved å gi bort alt hun eier, bortsett fra 100 ting som betyr noe spesielt for henne. Men så snart hun gir bort noe, ser hun at noe nytt dukker opp. Hun selger en sykkel … og får en hund. Og når ektemannen forlater henne, tar det ikke lang tid før hun blir forelsket igjen. Hun oppdager at når du har mistet nesten alt, forstår du hva som er viktig. Men spørsmålet er om det noen gang er det du forventer? 100 umistelige ting er en samtidshistorie det er lett å kjenne seg igjen i et univers som man ønsker å være en del av.

BOKOMTALE: Skjønnhet for aske av Cecilia Samartin. Leseeksemplar fra Juritzen

Skjønnhet for aske

Denne fortellingen vil være med deg lenge, skriver forlaget. Og det har de helt rett i. Dette er en historie som gir inntrykk.

På landsbygda i Moldova er 19 år gamle Ines i ferd med å forberede bryllupet sitt når hun brutalt blir kidnappet og revet bort fra sin elskede familie. I en meksikansk småby opplever 15 år gamle Karla at moren forlater henne og hun blir forført av en farlig sjarmerende mann. Lille Sammy fra Ohio i USA drømmer om et par rosa tøysko og mat til katten sin. Når stefaren misbruker henne, flykter hun – og barndommen er brått revet bort.

Alene og redde møtes disse tre jentene i neonbyen Las Vegas, hvor de kastes inn i en mørk og uhyggelige verden.

BOKOMTALE: To søstre av Åsne Seierstad. Leseeksemplar fra Kagge

To Søstre

Historien om to ungjenter fra Bærum som reiser til Syria og en desperat far som forsøker å finne dem.

En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS).

Dette er bare starten. I To søstre går Åsne Seierstad, den bestselgende og kritikerroste forfatteren av Bokhandleren i Kabul og En av oss, løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmål i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til Kalifatet? Hvem er Ayan og Leila? 

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.