Skip to main content

Polarsirkelen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Liza Marklund
Leseeksemplar fra Capplen Damm

I småbyen Stenträsk i Sverige, har 5 unge jenter en lesesirkel, som de kaller Polarsirkelen. De møtes hver uke og diskuterer en bok som de velger etter tur. En kveld forsvinner en av jentene, og hun etterlater seg ingen spor. De andre går hver sin vei, og har ikke lenger nær kontakt. Førti år senere blir det funnet et lik, som man mener er jenta som forsvant. De resterende jentene gjenforenes. Mye har skjedd i løpet av førti år, og flere hemmeligheter kommer fram i lyset.

Det er lenge siden jeg har lest noe av Liza Marklund nå, og endelig er hun tilbake igjen! Lesesirkel, leser jeg bak på boka. Dette må jo være en perfekt bok for meg, var førsteinntrykket mitt. Det var også en fin historie, en sånn som hekter tak i deg fra start.

Selv om jeg var innom tanken på løsningen, så likte jeg godt boka, og slet med å legge den vekk før den var slutt.

 

Forfatter: Liza Marklund
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 317
Format: Innbundet
Originaltittel: Polcirkeln
Oversatt av: Kari Engen

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

POLARSIRKELEN er første del av en trilogi som utspiller seg i Nord-Sverige, der Liza vokste opp. Det er en karakterdrevet kriminalroman av høyeste rang som foregår i to tidsperspektiver, sommeren 1980 og julen 2019. Hovedpersonene er en gruppe tenåringsjenter på begynnelsen av 1980-tallet. De har en bokklubb sammen der de møtes og diskuterer litteratur. En av dem forsvinner, 17 år gammel, og blir funnet førti år senere: innemurt i et brofundament, naken og halshugget.

Forholdene og hendelsene i bokklubben Polarsirkelen driver hele handlingen. Det som skjer sommeren 1980 vil prege jentenes voksne liv. Når deres savnede venn blir funnet julen 2019, åpner det seg brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser.

Gutten som flere av jentene var forelsket i, i 1980, Wiking Stormberg, er nå politimester i den frostbitte byen ved polarsirkelen. Han leder etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Nådeløst trekkes han inn i dramaet som formet livene til de overlevende kvinnene.



Om forfatteren:

Liza Marklund revolusjonerte den svenske krimromanen på slutten av 1990-tallet med sine banebrytende romaner om journalisten Annika Bengtzon. I dag har hun solgt over 23 millioner bøker på 40 språk.

Gjennom årene har hun mottatt et tjuetalls priser og utmerkelser, både i Sverige og internasjonalt, og hun er den eneste skandinaviske kvinnen som har toppet New York Times bestselgerliste.

Liza Marklund er oppvokst i Pålmark i Norrbottens skoger, tolv mil sør for polarsirkelen. Hun hadde mange ulike jobber før hun begynte å arbeide i media som journalist. Hun har gjennom 15 år arbeidet i redaksjoner som Norrbottens-kuriren, Aftonbladet, Expressen. Hennes romandebut var På flukt.

I dag er hun Unicef-ambassadør og forfatter på heltid.

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

Les det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet her:

 

Cappelen Damm