Skip to main content

Jubileum i bokbyen Tvedestrand

Siste helga i februar, feiret Hans Olav Lahlums Krimfestival 10-års jubileum på Lyngørporten hotell i Tvedestrand. Der var det et kriminelt godt program med flotte forfattere, og over 80 gjester på det meste.

Tekst/foto: Anne Lise Johannessen – 28.02.2023

Tvedestrand er bokbyen med stor B, og det er nettopp denne byen Hans Olav Lahlum har valgt som fast sted for sin årlige krimfestival. Sola skinte så man fikk en forsmak på våren. Litt kaldt i lufta var det likevel, men sørlandsidyllen veide opp for det.

Det var satt sammen et spennende program med store forfattere som Anette Hemming, Johanna Mo, Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Ørjan N. Karlsson, og selvsagt Hans Olav Lahlum selv. I løpet av festivalen var det også annonsert at det skulle lanseres to nye bøker.

Arrangøren for festivalen er Folkeakademiet Tvedestrand, Bokbyen Tvedestrand og Bokhuset.

Deltakerne ble først ønsket velkommen av festivalarrangør Jan Kløvstad, som bl.a. minnet oss på at det i dag var ett år siden krigen i Ukraina startet. Det tok vi ett minutts stillhet for. Hotelldirektør Morten Halvorsen var også framme og ønsket velkommen.

Deretter åpnet Lahlum festivalen. Det var flere forfattere til stede som publikum, og Lahlum inviterte dem opp på scenen, for at de skulle fortelle om framtidige planer, og lese litt fra sine bøker. Det var Ellen G. Simensen, Geir Tangen, Agnes Lovise Matre, Espen Skjerven, Silje Ulstein, Aina Skoland og John Unsgård.

Forfatter Jeanette Semb var også i salen. Hun er nettopp ferdig med oppfølgeren til Hvalerkrimmen, og nå er det redaktøren sin tur til å gjennomgå manus. Hun krysser fingrene for utgivelse til høsten. 

Jeg har fått opplyst at det var 60 overnattende gjester totalt denne helga. I tillegg var det flere innom på dagtid, og til middag.

– Å gå på Krimfestivaler, å høre på bokbad fra scenen med dyktige krimforfattere, det gir meg masse motivasjon og inspirasjon til å fortsette på mitt eget krimprosjekt. (Jeanette Semb)

Hans Olav Lahlum og Silje Ulstein

Foto: Anne Lise Johannessen

Lahlum fikk Kulturblomsten

Foto: Knut G. Bjerva

Lahlum var en utmerket festivalleder

Foto: Anne Lise Johannessen

Foto: Anne Lise Johannessen

Flott sjøutsikt fra rommene

Foto: Hilde Sæther

Fredagens program

Den oppadstigende krimdronningen fra Sverige, som Lahlum presenterte henne, Johanna Mo fikk æren av å starte det offisielle programmet. Hun hadde kommet fra Stockholm samme dag, og kunne fortelle at reisen startet allerede kl 5. I Norge har hun gitt ut tre bøker, men hun er godt i gang med flere. Neste bok i Ölandserien kommer til norske lesere neste år, og får tittelen «Hjertegresset». Hun røper at det skal bli 5 bøker i serien, og hun har allerede begynt å skrive på den femte.

 

Festmiddagen fredag kveld var suppe med svinekam, torsk med knuste poteter, og tiramisu med bær. For de som ikke kunne spise fisk, ble det servert mørt oksekjøtt med rødvinssaus. Maten så ut til å bli godt mottatt av de 74 spisende gjestene, og den smakte veldig godt.

Det var flere langbord, og noen mindre bord. Praten gikk lystig ved dem alle, både om bøker og annet. Innimellom ba Lahlum fram noen forfattere som ga oss en eksklusiv opplesning fra sine kommende bøker. Etter middag ble det mingling i baren.


Lørdagens program

Etter frokost kjørte folk i private biler ned til Bokhuset i Tvedestrand. Det startet med et minutts stillhet for å hedre tidligere forlagsredaktør Gunder Christophersen som nylig døde da han var ute og gikk tur. Han ble 55 år gammel.

Deretter var det boklansering av bøkene «Lysets voktere» skrevet av Jan Magne Stensrud og «Skadedyr» av Siri Fossing. Det var festivalarrangør Jan Kløvstad og som ledet lanseringen.

Forfatter Guttorm Eskild Nilsen fortalte så om et prosjekt han hadde med krimskriverkurs. Det var meningen at to elever fra en av byens skoler skulle komme og fortelle mer, men siden det var vinterferie passet det ikke.

Deltakerne ble delt i to grupper med hver sin forfatter som leder, og man vandret gruppevis inn i fire antikvariater. Der var det flere hyllemetre fylt med bøker. Selvsagt var det krim det ble fokusert på. Forfatterne tipset, og delte sin kunnskap om flere av bøkene.

 

Tvedestrand er for øvrig en koselig by, om enn litt søvnig nå på vinteren. På sommerstid derimot yrer det av folk, kunne eieren av den ene bokhandelen fortelle oss.


Selv om de fleste slukte krimbøkene med øynene, så må magen også ha litt påfyll. Tilbake på hotellet var det mulig å kjøpe kyllingwraps og kanelboller. Akkurat det ble veldig kaotisk. Men så skal det sies at de fire jentene på hotellet, nærmest jobbet døgnet rundt denne helga, og gjorde alt de kunne for å bidra til at hotellgjestene fikk en flott helg.


Neste krimservering var Anette Hemming. Hun ga i fjor sommer ut boka «Kartografen». Hemming er utdannet markedsfører, og har hatt en skriveinteresse som hobby i mange år uten ambisjoner om hva det skulle bli ut av det. En dag bestemte hun seg likevel for å fullføre manuset hun hadde begynt på, og sendte det inn til Aschehoug. Heldigvis gikk det bra, og det ble bok. – Det å gi ut bok har vært et stort eventyr for meg, sier hun. Planen er at det skal komme en ny bok neste år, halvparten er ferdig skrevet. Tanken er at det skal bli en serie, og hun har idéer til ytterligere to bøker med handling på Østlandet.

Vår norske krimdronning Unni Lindell var neste programpost. Hun startet med å fortelle åpent om sin redsel og angst for alt mulig. Fordelen er at sånt blir det bøker av! Lindell har tidligere skrevet 10 bøker om etterforsker Cato Isaksen, som gradvis ble erstattet av adoptivbarnet Mariann Dahle. Nå jobber Isaksen innen forsikring, og kommer ikke tilbake, fortalte hun. Hennes nyeste etterforsker er Lydia Winther, kalt Snø, som bare er 23 år gammel. Lindell ga i fjor ut boka «Fremmedlegeme». Lindell kom også med gode tips til de som ønsker å bli forfatter. Hun har selv et eget skrivekurs for krimforfattere.

Foto: Anne Lise Johannessen

Quiz er alltid gøy, og spesielt når forfatterne skal duellere med spørsmål om sine egne bøker. Det første laget var Johanna Mo mot Jørn Lier Horst. Det så en stund ut som om Mo skulle stikke av med seieren, men i siste liten rodde Horst i land en knepen seier.

Deretter var det Unni Lindell mot Ørjan N. Karlsson. Lindell bommet noen ganger, men vant overlegent over Karlsson, som fikk to riktige. Det skulle imidlertid vise seg at han skulle ta en kraftig revansj senere på kvelden.


Lørdagens festmiddag var scampi med fennikel og salat (kylling for de av oss som ikke spiste dette) til forrett. Hovedretten besto av indrefilet av okse med poteter, rødvinssaus og grønnsaker. Til dessert var det et stykke av sjokoladekaken Nemesis med is som tilbehør. Maten smakte nydelig – det tror jeg alle de 83 som spiste, var enige om.

Deltakerne ble delt inn i lag fra fire til seks personer, for nå var det vår tur til å delta i krimquiz. Rundt 10-11 lag til sammen var det. Engasjementet var høyt for alle ville vinne.

Undertegnede var på lag med bl.a. forfatter Ørjan N. Karlsson. Det ble litt humor ut av det, siden han gjorde det dårlig i quizen om eget forfatterskap. Derfor valgte vi lagnavnet «To rette». Quizen besto av tre deloppgaver, og det var poengdeling for hver runde. Lahlum bemerket alltid at laget «To rette» var et beskjedent navn, for poengene ble alltid flere.

Den første deloppgaven hadde 10 spørsmål om norsk krim, deretter samme opplegg med internasjonal krim. Siste del var vanskelig, der leste seks forfattere opp tekster fra selvvalgte bøker. Laget skulle komme fram til forfatter og boktittel. I denne oppgaven var vi en mindre på laget, da Karlsson var blant dem som leste opp tekst. Han hadde valgt Geir Tangens «Vargtimen», som vi på laget straks klarte. Vinneren av quizen ble laget «Tomten er far til alla barnen». Til stor glede endte vårt lag, «To rette» opp med en solid andre plass, og begge lagenes deltakere sikret seg hver sin bok i premie.

Da middagen var ferdig, tok ordføreren i Tvedestrand, Marianne Landaas ordet. Hun snakket om en kulturpris i Tvedestrand. Den var forbeholdt de som er bosatt i Tvedestrand, og offentliggjøring av denne skjer senere. De hadde også noe som het Kulturblomsten. Den går til en person som ikke bor i kommunen, men som allikevel har bidratt til å gjøre Tvedestrand kjent ut over landet, – når det gjelder litteratur og spesielt krim, sa hun. Blomsten ble gitt til Hans Olav Lahlum.

– Jeg er rundt på mange krimfestivaler i hele verden, men trives best på de norske. (Nils Scherman)


Søndagens program

Ørjan N. Karlsson startet dagen. Ved siden av sitt forfatterskap arbeider han i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, vi fikk derfor først et lite innblikk fra virkeligheten og hvor viktig det er med beredskapslagrene som anbefales. Egenberedskapskampanjen, som de kaller det. I Sverige heter kampanjen «Hvis krigen kommer». Karlsson har skrevet mange bøker, bl.a. en trilogi fra det politiske miljøet med Ida Vinterdalen som hovedperson. I fjor kom boka «Det siste stykket hjem» som utspiller seg i Bodø, hvor han selv kommer fra. Der bruker han etterforsker Jacob Web som hovedperson. Han har allerede ytterligere fire bøker klare i denne serien.

Han ble avløst av William Wisting – nei, Jørn Lier Horst mener jeg. Horst startet sin karriere i politiet trolig på bakgrunn av kriminteresse utløst av bøker, og Mikke Mus-historier i barndommen. Cold Case-kvartetten er skrevet med inspirasjon fra virkelige saker i hans politiliv. Han snakket også om viktigheten av innspill fra vitner i slike saker, og selv etter flere år, kunne små ting vise seg å være viktige. Folk endrer seg, kanskje de ti år senere, endelig tør å snakke om noe de alt den gang visste. Horst er nå fulltidsforfatter, men han torde ikke satse på det før han hadde to-tre årsinntekter stående på bok. I dag har han mye mer på kontoen, røpet han med et fornøyd smil. Det blir ingen ny Wistingbok i år, men det kommer ny bok i serien han skriver sammen med Thomas Enger.

Så var det tid for å kåre «festivalvinneren», det var klart for finale i krimquizen. Det var gårsdagens vinnere, Unni Lindell og Jørn Lier Horst som skulle grilles mer om sine egne bøker. Man skulle tro at det var lett, men som Horst bemerket, man endrer gjerne en tekst flere ganger, og blir fort usikker hvilken versjon man valgte i boka.  

Det ble en spennende duell, men Lindell klarte så vidt å skaffe seg ett poeng mer enn Horst, og ble dermed helgens «festivalvinner». Premie fikk de begge. En hotellpute med bokmønster, som jeg er sikker på at alle de bokglade gjestene misunte dem!


Klokka 12 var det dessverre slutt for denne gangen. De som ville kunne beundre salgsutstillingen til fotokunstneren Ida Monrad Haugen, og gjerne kjøpe med seg et bilde, før de satte seg i bilen og kjørte hjem fra en kjempehyggelig helg.

Lahlum var en utmerket festivalleder. Han stilte gode og aktuelle spørsmål når han intervjuet forfatterne, ofte ispedd små morsomme historier fra hans eget liv.

Jeg anbefaler gjerne denne festivalen, og har allerede bestilt rom for neste år. Kommer du?

Ellen G. Simensen

Foto: Knut G. Bjerva

Agnes Lovise Matre og Geir Tangen

Foto: Anne Lise Johannessen

Jeanette Semb

Foto: Privat

Aina Skoland

Foto: Anne Lise Johannessen

Silje Ulstein

Foto: Anne Lise Johannessen

Espen Skjerven

Foto: Anne Lise Johannessen

John Unsgård

Foto: Anne Lise Johannessen

Unni Lindell

Foto: Hilde Sæther

Quizduell 1: Jørn Lier Horst mot Johanna Mo

Foto: Anne Lise Johannessen

Quizduell 2: Unni Lindell mot Ørjan N. Karlsson

Foto: Anne Lise Johannessen

Finale i quizduell: Unni Lindell mot Jørn Lier Horst

Foto: Knut G. Bjerva

«Tomten er far til alla barnen» vant lørdagens quiz

Foto: Privat

«To rette» fikk andre plass, som også ga premie

Foto: Privat

Hilde Sæther var her for første gang.

Foto: Anne Lise Johannessen

Medarrangør Jan Kløvstad

Foto: Anne Lise Johannessen

Fra lørdagens middag

Foto: Anne Lise Johannessen / Hilde Sæther

Hotellet

Foto: Anne Lise Johannessen

Hva mener gjestene om festivalen?

René Koedooder og Elly Weerts var på festivalen for første gang. De kommer fra et sted utenfor Groningen i Nederland. Da de var i Norge for veldig mange år siden, likte de seg så godt at de meldte seg på norskkurs, og har siden kjøpt hytte i Gjerstad. De forteller at de forstår det meste som blir sagt, men har litt problemer når det er dialekter og rask tale. De fortalte også at de slet med svensk, men det så ut som kommunikasjonen med Johanna Mo rundt middagsbordet gikk helt fint.


Dette er tredje gang Jeanette Semb fra Drøbak er på Hans Olav Lahlums Krimfestival. Det er en utrolig fin festival, sier hun. Den er intim, med alt på samme sted, og den foregår i hyggelige omgivelser ved sjøen. Rammen er virkelig helt perfekt. Og som krimforfatter begynner virkelig tankene å spinne. Hva med å skrive en påskekrim herfra? – Jeg var her sammen med noen av jentene fra Cappelen Damms Krimforfatterskole, sier Semb. Vi møttes i 2016, og har holdt sammen siden. Vi skal tilbake neste år også, det er i hvert fall det som er planen. Jeg håper at dette kan bli en årlig tradisjon. Dessuten er vi veldig stolte over å vinne quizen lørdag kveld.  

Semb pleier også å dra på Krimfestivalen i Oslo hvert år, og skal dit også i år. – Å gå på Krimfestivaler, å høre på bokbad fra scenen med dyktige krimforfattere, det gir meg masse motivasjon og inspirasjon til å fortsette på mitt eget krimprosjekt som akkurat nå er en krimserie fra Hvaler.  


Bokelsker Bjørg Aakre, bor i Oslo, men er opprinnelig fra Tjølling i Larvik. Hun er på festivalen for syvende gang sammen med venninnen Anita Melleby, fra Bjørkelangen. De synes begge at Lahlumfestivalen er en hyggelig og intim festival. De regner med å komme igjen neste år. I tillegg til denne festivalen, er de også som regel til stede på Krimfestivalen i Oslo, foruten at de ofte er med på «Boktipslive» som arrangeres månedlig i Oslo i regi av Cappelen Damm.


Nils Scherman fra Stockholm er leder av Svenska Deckarakamin, som nesten tilsvarer Rivertonklubben i Norge. Forskjellen er at de alltid er 21 personer. Scherman er pensjonert bokhandler, og kan skilte med Sveriges største privatsamling med svenske krimbøker. Ca. 8000 titler har han i samlingen sin. Dette er hans femte besøk på festivalen. Han synes Hans Olav Lahlums krimfestival er verdens hyggeligste bokarrangement. Konseptet med at forfattere og deltakere lever sammen i to døgn, nesten som en familie, synes han er genialt. – Jeg er rundt på mange krimfestivaler i hele verden, forteller han, men røper at han trives best på de norske, og på «Svenska Deckarfestivalen» i Sundsvall.

Scherman arrangerer dessuten egne festivaler, sammen med Deckarakademin. Neste ut er Maria Langfestival i april, som arrangeres i Nora i Sverige. Jeg har selvfølgelig allerede booket opphold til Lyngørporten i 2023, sier han.

René Koedooder og Elly Weerts

Foto: Anne Lise Johannessen

Anita Melleby og Bjørg Aakre

Foto: Anne Lise Johannessen

Lyngørporten hotell

Fantastiske Lyngørporten hotell ligger fint til nede ved sjøen. De kan tilby hytter, rom og suiter, og samtlige har sjøutsikt. Restauranten byr på høy kvalitet, og de beste råvarene. I resepsjonen møter vi Trudy, som opprinnelig kommer fra Cape Town i Sør-Afrika. Hun er et eneste stort smil, og en stor ressurs for hotellet.

Trudy forteller at hotelledelsen er beæret over å få være festivalhotell for dette arrangementet, som i år hadde ti-års-jubileum. – Det er flott å få ha alle disse populære forfatterne her. Vi håper at vi får lov til å være vertskap også ved 20-års-jubileumet, sier hun.

Trudy sier at det er en stor glede å få ønske gjestene velkommen når de sjekker inn. Flere av dem har vært med på festivalen i flere år, og på dem husker hun til og med navnene.

Aleksander Selvik er i hotellets eiergruppe, og styreformann i familieselskapet. Han var selv på festivalen for første gang, og forteller at han har lært mye i løpet av helgen. Han roser forfatterne som ga mye av seg selv, og synes også det var et flott publikum.

Han sier at de som eiere, håper å få mer fokus på arrangementet neste år, da de synes dette var et annerledes, spennende, inkluderende og artig arrangement. Alexander sier, i likhet med andre jeg har snakket med, at man nesten blir inspirert til å starte å skrive selv.

Han forteller at det var en økning i publikum i år, og han håper at den trenden vil fortsette.

Les mer om hotellet her: https://lyngorporten.no/

Foto: Anne Lise Johannessen


Bokbyen Tvedestrand

Ifølge Wikipedia er en bokby et lite tettsted som har en bruktbokhandel som dominerende særpreg. De skriver også at Fjærland var den første bokbyen i Norge. Den ble opprettet i 1995. Deretter var det Tvedestrand som ble bokby i 2003.

Les mer om bokbyen Tvedestrand her

Foto: Anne Lise Johannessen

Les februarutgaven av Hverdagsnettmagasinet her: