Skip to main content

Energisk boksøndag

180 gjester, hovedsakelig kvinner, møtte opp på Sandefjord bibliotek da Liv Gade holdt sin tradisjonelle boksøndag for femte gang.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen | 06.03.2023

Bibliotekar Inger Sofie Frog Austnes startet med å ønske velkommen til boksøndag, og sa at det var et overveldende oppmøte. Hun informerte også om at Christoffer Kristoffersen fra Norli sto klar for å selge bøkene etterpå, og at han kunne tilby ekstra hyggelige priser.

Så var det Liv Gade sin tur til å dra oss gjennom en nøye utplukket bokliste.

11 bøker sto på Gades presentasjonsliste, og fire av forfatterne bak bøkene var med i salen. Tre av dem var fremme på scenen og presenterte boka si selv.

Nina Lykke var den første som ble ønsket velkommen til å snakke om sitt forfatterskap. Lykke har skrevet fire bøker, og en novellesamling. Hennes nyeste, bok kom i fjor høst ut hos Oktober, Vi er ikke her for å ha det morsomt. Denne boka handler om en forfatter som blir invitert til litteraturfestivalen i Lillehammer for å snakke om boka si, og så skjer det litt av hvert. Lykke har selv vært på mange litteraturfester, og fortalte at hun ikke vet om alle som har ligget med hverandre der, men veldig mange – som ikke burde gjort det.

Lykke var 45 år da hun ga ut sin første bok, og jobbet tidligere som grafisk designer. Hun fortalte at hun alltid var overbevist om at mottakelsen av boka hennes ville bli dårlig. Det hadde ikke skjedd enda, men hun fortsatte å tenke sånn for hver nye bok. Dessuten var hun veldig glad for at det første hun skrev, ikke var å finnes på trykk.

Ingeborg Arvola er oppvokst i Tromsø, men bor nå i Oslo. Hun har sterk tilknytning til Sør-Varanger kommune og Neiden. I fjor ga hun ut boka Kniven i ilden. For boka ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023.

Arvola fortalte at hun hadde arvet sitt skrivetalent fra moren, som skrev dikt, og sin frittalenhet fra faren. Som ungdom hadde hun vært mer opptatt av å tenke ut historier, enn å oppleve dem selv. Hun overdrev derfor opplevelsene litt til venner, og når virkeligheten møtte fantasien, ble det problemer.

Ellen Vahr jobbet i mange år innen bank og forsikring, før hun våget å bryte ut og gjøre noe annet. Hun er nå coach og forfatter. Hun drømte lenge om å skrive historien til tipp-tipp oldemoren, som var Norges mest kjente kloke kone. Når hun satset, ble det til boka Gaven som ble nominert til Bokhandlerprisen. Samtidig ble hun forfatter på fulltid.

Hennes neste prosjekt var å skrive historien til bestemoren som reiste til USA under første verdenskrig, og fikk jobb hos den rike familien Vanderbilt. Da Vahr leverte manuset, fikk hun beskjed om at dette var stoff til tre bøker, Idle Hour-trilogien. Den første boken i trilogien Reisen til Idle Hour var den mest solgte roman i januar 2023. Den andre boken er Bakeriet i Brooklyn og den tredje boken er Sykehuset på Ellis Island.

Bøkene Gade selv presenterte var (i rekkefølge):

  • Kjærlighet i nødsfall av Daniela Krien (Press)
  • Gjestene av Agnes Ravatn (Samlaget)
  • Etterklang av Helga Flatland (Aschehoug)
  • Profeten og idioten av Jonas Jonasson (Vigmostad & Bjørke)
  • Den unge mannen av Annie Ernaux (Gyldendal)
  • Vingespennet av Anne Gro Gulla (Eget forlag). Forfatteren var også til stede ved arrangementet.
  • Spor av Pernilla Ericson (Harper Collins)
  • Mødrenes synder av Frøydis Lilledalen (Forlagshuset i Vestfold)

"Skal du bare lese en bok i år – må du ta deg sammen!!"

Anne Gro Gulla, som har skrevet krimboka Vingespennet var også til stede på arrangementet sammen med søsteren Birgitte Gulla Løken.

Til slutt loddet Gade ut bøkene, både de hun hadde presentert, og noen ekstra bonusbøker.

Forfatterne signerte gjerne bøkene sine.


Etter bokarrangementet var det et privat arrangement med kake hjemme hos Liv Gade for noen av deltakerne.

Fra venstre: Trude Berg, Nina Lykke, Anne Gro Gulla, Birgitte Gulla Løken, Liv Gade, Henning Vahr, Ellen Vahr, Anne Lise Johannessen, Wenche Haugland, Einar Røhnebæk og Inger Henriksen (Ingers mikro-bibliotek). Ingeborg Arvola hadde dessverre ikke anledning til å være med.

Denne flotte kaka serverte Liv til sine gjester.

Einar Røhnebæk og Wenche Haugland fra forlaget Harper Collins.

Christoffer Kristoffersen fra Norli ble fornøyd med dagens omsetning.

Salen ble full, og ekstra stoler måtte hentes inn.

Forfatter Nina Lykke

Forfatter Ingeborg Arvola

Forfatter Ellen Vahr

Bokelsker Inger Slotte, reiste 13 mil for å få med seg arrangementet. For anledningen skulle hun overnatte på Hotel Kong Carl i Sandefjord.

Nina Lykke, Anne Gro Gulla, Liv Gade og Ellen Vahr

Bibliotekar Inger Sofie Frog Austnes.

Les siste utgave av Hverdagsnettmagasinet: