Skip to main content

Tolv utemte hester

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Anne Holt
Gave fra Bokklubben

Pandemien er i ferd med å trekke seg tilbake. Hanne Wilhelmsen liker ikke det, og prøver å tviholde på restriksjonene som ble innført. Hun har alltid framstått litt sær, og er en person som ikke liker å ha så mange rundt seg – men nedstengingen har gjort henne enda særere, og kanskje slem?

Hanne og Nefis har middagsgjester, politiførstebetjent Henrik Holme og redaktør Ebba Braut. Henrik har noe viktig han vil ha hjelp til, men får ikke sagt det. Han har blitt beskyldt for noe på jobb, men det er ikke sant. Dessuten vil han gjerne ha Hannes synspunkter i en politisak han har sett på. 

Ebba bærer også på en hemmelighet. Noe uforklarlig har skjedd henne. Hun er gravid. Det kan jo ikke stemme, for hun har jo ikke hatt sex. Heller ikke hun får sagt hva som plager henne. Stemningen blir med ett amper og gjestene drar uten å spise. Det er Hanne som sørget for den dårlige stemningen, og det skal hun om kort tid angre bittert på.

På egenhånd reiser Henrik til Grimstad for å se på en henlagt politisak, en selvmordsak. Han tror ikke at fasiten er så enkel som den politiet har kommet fram til. Ebba har fått en kjent lyriker i stallen på forlaget, men noe kjennes rart.

På en finurlig måte flettes sakene sammen. Da også liv går tapt, "våkner" den gamle etterforskeren i Hanne, og det viser seg at hun ikke har glemt gamle kunstner.

Serien om Hanne Wilhelmsen har jeg lest trofast fra første bok kom ut på begynnelsen av 90-tallet. Etter at hun ble skutt, var hun lenge borte. MEN så i fjor dukket hun opp igjen i boka "Det ellevte manuset". Nå er den tolvte boka i serien her, "Tolv utemte hester", og Holt henger fortsatt med når det gjelder å skrive gode bøker.

Som tidligere skriver forfatteren godt, og hun får leseren med fra bokas start. Usikker på om plottet kunne ha skjedd i virkeligheten, men hvem vet.... Du kan aldri være helt trygg ;)

Terningkast: 5

Forfatter: Anne Holt
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 459
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Hanne Wilhelmsens liv er i ferd med å gå i oppløsning. Kona Nefis har forlatt henne og tatt deres felles datter Ida med seg. Da ett av de få menneskene Hanne bryr seg om her i verden i tillegg blir brutalt drept, må hun kjempe for både å redde familien og løse en drapssak viktigere enn noen hun tidligere har vært borti. I kamp med egne destruktive krefter og tanker blir hun ledet inn i et dystert landskap av hat, forakt og overgrep, der det også viser seg at en rekke uforklarlige graviditeter er en del av et større, skremmende hele. Søvnløs og desperat arbeider Hanne døgnet rundt, og finner til slutt en sannhet som ikke er til å leve med. For noen.


Om forfatteren:

Anne Holt (født 1958) er en av våre fremste og mestselgende krimforfattere.

Siden debuten "Blind gudinne" (1993) har hun solgt nærmere tolv millioner bøker på verdensbasis. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Bokhandlerprisen og Rivertonprisen. Hun har også vært nominert til den prestisjetunge amerikanske The Edgar Award, som én av bare tre skandinaver i historien. Flere av bøkene hennes har blitt filmatisert, både for kino og TV.
Holt er utdannet jurist og har arbeidet som politifullmektig, advokat og journalist.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Gyldendal