Skip to main content

En varslers kamp - Musas kamp mot Goliat

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Gro Ødegård
Leseeksemplar fra forfatteren

Denne boka som jeg nå skal omtale kunne vært en dårlig krimhistorie som du anser som lite troverdig. Det som gjør saken veldig alvorlig - er at historien er en virkelighetshistorie, og mye dokumentasjon følger vedlagt i boka.

Alt startet, i følge boka i 2006 da Gro Ødegård var fast ansatt som regnskapsansvarlig i en bedrift som holder til i Bamle, Vestfold og Telemark. I løpet av perioden 2011-2013 avdekket hun flere økonomiske uregelmessigheter som hun ikke kunne stå inne for. Dette dreide seg om store unndratte beløp i skatt og avgifter. Hun tok det opp med arbeidsgiver som lovet å ta hånd om det, men ingenting skjedde. Plutselig ble livet hennes snudd på hodet. Gro ble avskjediget fra arbeidsplassen, og fikk ikke utbetalt lønn som hun hadde til gode. Så begynte truslene å komme.

I starten var det truende anonyme sms. Etterhvert ble også politiet koblet inn i saken - men det foregikk ikke slik man skulle tro. Det var arbeidsgiver som kontaktet politiet, en politimann som Gro skriver at han kjente godt og hadde en økonomisk relasjon til. Det gjorde vondt verre. Gro fikk nå problemer med politiet. Situasjonen ble snudd rundt, og Gro fikk en falsk siktelse mot seg for å komme med trusler til arbeidsgiver. Denne ble hun senere frikjent for.

Daværende politimester var også inne i saken, men fant ingenting kritikkverdig i saken. Hun er nå ute av politiyrket.

Gro engasjerte advokat, en som hun fikk anbefalt fra påtaleansvarlig i saken. Dette var enda på et tidlig tidspunkt, og Gro stolte på at dette var en god anbefaling. Det skulle vise seg å være et dumt valg. Hun skriver at advokaten ikke gjorde  jobben sin, trenerte saken og oversatt mange tidsfrister. Dette medførte at både arbeidsgiver og politiet slapp å svare for sine handlinger. Advokaten fikk etterhvert kritikk av Advokatforeningen for å ha opptrådt i strid med Regler for god advokatskikk, punkt 3.1.2. Utover dette skjedde ingenting.

Ny advokat ble engasjert. I starten fungerte dette forholdet fint, men etter en stund begynte Gro å ane uråd. Heller ikke denne advokaten gjorde iflg. Gro noen god jobb. Det opplyses at hun gjorde formelle saksbehandlingsfeil som medførte store konsekvenser. Flere motstridende meldinger ble sendt fra advokat til klient.

Gro påklaget både politi og Spesialenheten, men sakene stoppet opp gang på gang. Det viste seg at flere at de dokumenterte påstandene var fjernet fra saken. Det ble postet leserinnlegg i pressen, men også avisene fikk tilsynelatende munnkurv fra høyere makter.

Saken gikk til Tingretten, men også der skriver Gro at hun møtte utfordringer og en dommer som hadde bestemt seg på forhånd, .

I boka kan man lese at noen mente at Gro er naiv, at hun er en som lett "klager på alt", at hun prøver å få hevn, at hun overdriver og at hun har psykiske problemer. Det er sikkert lett å tenke, for denne saken er virkelig rystende! Jeg vet imidlertid ut fra egen jobberfaring at det foregår mye kreativt rundt omkring, spesielt når det gjelder bokføring.

I bransjen har Gro rykte på seg for å være en dyktig regnskapsfører. Gro har lagt ved et dokument fra psykolog i boka. Han har ingenting negativt å bemerke om henne. At de negative påstandene om henne ovenfor ikke stemmer bør dermed være dokumentert.


Jeg kjenner ikke saken - men dette er historien i korte trekk, slik det går fram av boka. Det er kun boka jeg lager omtale om - og derfor går jeg ikke inn på den andre side av historien. Det er ikke min jobb å finne en fasit - jeg har kun laget en nøytral omtale.

Siden jeg ikke kjenner Gro personlig, kontaktet jeg en felles bekjent av oss, og fikk følgende tilbakemelding: "Gro er både pålitelig og engasjert, samt en meget oppegående og ryddig dame. Hun var veldig dyktig i jobben sin. Hun er et gjennomført tallmenneske, men ingen ordakrobat.".

Personlig har jeg ikke noe problem med å tro på historien, til tross for at den høres ut som et eventyr, men ingenting er opp til meg. Varsling er viktig for velferdsnorge, og jeg håper at alle som oppdager uregelmessigheter vil fortsette å melde fra.

Finnes det virkelig korrupte advokater, politimenn og dommere i Norge? Jeg vet ikke - les boka og døm selv!

Forfatter: Gro Ødegård
Forlag: Justismord
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 650
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forfatteren. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Så du serien Heksejakt som gikk på TV2 på nyåret 2020? Da vet du litt om hva denne boken handler om. Gro Ødegårds historie er varsling av kriminalitet fra virkeligheten, som viser risikoen og konsekvensene en som enkeltperson utsettes for ved å varsle om økonomisk mislighold og annen kriminalitet. 

Som regnskapsansvarlig ved Stathelle Marina i Telemark, avdekket Ødegård økonomisk kriminalitet på arbeidsplassen. Det ble starten på et langvarig og livsomveltende drama, på grunn av de mekanismene som ble satt i sving fordi hennes varsler truet illegitime interesser. Hun ble forsøkt truet til taushet fysisk, psykisk, skriftlig og muntlig. Hun opplevde å bli avskjediget, falskt anmeldt og siktet i en straffesak. Alt iscenesatt av hennes arbeidsgiver, med hjelp fra politi i hans private og økonomiske nettverk. 

Boken retter søkelys mot samfunnets kontrollorgan og retts-Norges skyggesider. Systemer som virker nærmest skreddersydd for å ivareta den sterkeste parts interesser. Gjennom Ødegårds historie får vi innblikk i skremmende og kritikkverdige forhold hos politi og rettsvesen – helt opp til Høyesterett og på Riksadvokatnivå. Det stilles spørsmål om involverte advokater, politiledelse og dommere har tildekket og jukset med sannheten, for å dekke over feil, straffbare og korrupte handlinger. 

Boken er et varsel i seg selv. Den dokumenterer en total kollaps i systemene som er satt til å følge opp økonomiske varsler og andre straffbare handlinger. Hadde disse kontrollsystemene fungert, så hadde en bok som dette vært unødvendig. 

Plikten og valget om å varsle har fått store konsekvenser for Ødegårds liv. Fortellingen om hennes kamp for å bli trodd gjør at begrep som «justismord» og «korrupsjon» ikke lenger fremstår som utenkelig i det norske samfunnet. Advokat og forfatter Kari Breirem, som kanskje er en av Norges mest kjente varslere, har etter å ha lest utkast av boken, omtalt den som en «grusom historie». 

Dette er en bok for alle som er opptatt av varsling og rettferdighet i samfunnet. Spesielt for advokater, politi, rettsvesen og politikere som er satt til å håndheve våre lover og sørge for rettssikkerhet for alle.

I det første nummeret av Hverdagsnettmagasinet, kan du også lese om denne boka
Om forfatteren:

Gro Ødegård er en vanlig samfunnsinteressert kvinne, født i Trondheim i 1962, og mor til to. Hun er utdannet regnskapsfører fra BI, og er mer matematisk enn skriftlig anlagt. Når hun har blitt forfatter er det resultat av alvorlige, påførte hendelser fordi hun utførte sin varslingsplikt.

 

 Andre omtaler om denne boka:

 Her kan du lese tilbakemeldinger om boka, fra både profesjonelle og private lesere:

https://justismord-forlag.no/bokomtaler/

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

Les første nummer av Hverdagsnettmagasinet her:

Egne forlag

Hverdagsnett er en uavhengig nettside laget på ideelt formål. Hverdagsnettmagasinet er et digitalt magasin underlagt nettsiden.

Redaktør for begge: Anne Lise Johannessen

Hverdagsnettmagasinet | Nettsiden Hverdagsnett

 

De to nyeste utgavene